Bez wątpienia stół jest jednym z najważniejszych mebli w każdej kuchni. Może stać jako samodzielny mebel, może być częścią wyspy czy też pełnić funkcję dodatkowego blatu. Możliwości jest naprawdę wiele. Wszystko zależy od wielkości kuchni oraz stylu, w jakim jest ona urządzona.

Nie da się ukryć, że to właśnie w kuchni toczy się najczęściej życie rodzinne i w niej spędzamy najwięcej czasu. Dlatego też wybierając stół, należy zwrócić uwagę nie tylko na jego styl, ale przede wszystkim na rozmiar. Gabaryty stołu nie powinny przytłoczyć pomieszczenia, szczególnie w przypadku, gdy mamy do czynienia z naprawdę niewielką kuchnią.

Mała kuchnia – mały stół

Wbrew pozorom, nawet w bardzo małej i nieustawnej kuchni możemy postawić stół. Jedną z propozycji może być chyba najbardziej znany i klasyczny stolik rozkładany, który w zależności od potrzeby możemy w każdej chwili rozłożyć, a potem szybko złożyć. Składane stoliki najczęściej spotykamy w formie okrągłej czy też kwadratowej. Dzięki swoim niewielkim rozmiarom nawet w naprawdę nieustawnej kuchni nie zabierze aż tak dużo miejsca.

Zdecydowanie tego rodzaj stolik sprawdzi się w klasycznie urządzonej kuchni, w szczególności w skandynawskim czy prowansalskim stylu.

Kompaktowe rozwiązanie – wysuwane i składane

W niedużej, przeważnie wąskiej albo długiej kuchni, gdzie faktycznie nie znajdziemy już miejsca nawet na okrągły, składany stolik, blat może być trafnym wyborem. Dzięki nowoczesnemu wykończeniu i wysokiej jakości użytych materiałów taki rodzaj stołu nie powinien już się kojarzyć jedynie z wąską deską imitującą stół, najczęściej spotykaną w starym budownictwie, a raczej z nowatorsko urządzonym i funkcjonalnym miejscem do przygotowywania czy spożywania posiłków.

Ciekawym rozwiązaniem może okazać się „mobilny” blat, tzn. wysuwany z szafki jak szuflada. Tego rodzaju blat może posłużyć nie tylko jako stół, ale przede wszystkim może zostać wykorzystany jako dodatkowa przestrzeń podczas gotowania. Ponadto można go wykorzystać jako miejsce na deskę do krojenia bądź stolnicę.

Wyspa w kuchni – raczej do dużych pomieszczeń

Nowoczesne wyspy kuchenne to ciekawe i funkcjonalne rozwiązanie, które dobrze sprawdza się w dużych przestrzeniach. Tego rodzaju blat kuchenny, nie tylko dostarcza nam dodatkowej powierzchni roboczej, a również daje możliwość wspólnego gotowania. Decydując się nie wyspę, należy jednak zwrócić uwagę na to, aby dobrze spełniała swoje funkcje. Pamiętajmy o prawidłowym rozmieszczeniu sprzętów oraz szafek.

Zdecydowanie takie rozwiązanie sprawdzi się dobrze jedynie przy większych kuchniach lub w przypadku kuchni otwartej, gdzie będzie oddzielać strefę kuchenną od sąsiadującego pomieszczenia – salonu czy jadalni.

Kuchenne rewolucje – stół w roli głównej

Inny wariant – kuchenny półwysep

Półwysep to alternatywne rozwiązanie dla rozbudowanej wyspy. W porównaniu do wolnostojącego blatu, zajmuje zdecydowanie mniej miejsca, a do tego łatwiej go zaaranżować. Podobnie jak w przypadku wyspy, będzie wyznaczać granicę między kuchnią a pokojem dziennym.

Zarówno w przypadku wyspy, jak i półwyspu mamy szerokie pole aranżacyjne. Dzięki możliwości oryginalnego wykończenia taki stół z pewnością stanie się ciekawym elementem dekoracyjnym wnętrza pasującego do każdym stylu.

Autor: Patrycja Klepczarek

Data dodania: 11.10.2016