Kuchnia bywa porównywana z laboratorium, i to nie tylko ze względu na samo przyrządzanie potraw. Jej podłoga ma częsty kontakt z detergentami, kwasami, wodą i tłuszczem. Jest narażona na uderzenia, zadrapania i upadek ciężkich przedmiotów, na ścieranie i zabrudzenia.

Podłoga kuchenna musi więc spełniać wielorakie kryteria. Pożądane cechy to: odporność na ścieranie, zabrudzenie i wilgoć, łatwość w utrzymaniu w czystości, bezpieczeństwo (antypoślizgowość), a do tego komfort cieplny. Naturalne jest więc to, że gdy planuje się urządzanie lub remont kuchni, pierwsza decyzja, jaką trzeba podjąć, dotyczy materiału, z jakiego ma być wykonana podłoga (z drewna, z paneli, z płytek ceramicznych), pojawia się też pytanie, czy może ma być pokryta wykładziną.

Podstawowe wymagania przy wyborze płytek

Płytki ceramiczne do kuchni dobieramy według podstawowych kryteriów:

  • odporność na ścieranie
  • odporność na zabrudzenie
  • antypoślizgowość
  • odporność na działanie czynników chemicznych
  • odporność na uderzeni

– Gdy chodzi o materiał płytek, zdecydowanie polecam gres – mówi Adam Wołynko ze sklepu Ceramika Design we Wrocławiu.– Gres nieszkliwiony jest płytką jednolitą w swojej strukturze, bardzo twardą, odporną na ścieranie i bardzo słabo nasiąkliwą. Do kuchni najlepszy byłby jednak nie ten najbardziej gładki (typu poler), tylko średni – np. lappatto.

Jeśli chodzi o dobór struktury powierzchni, wybór jest bardzo zróżnicowany:

  • płytki polerowane lub matowe
  • gładkie lub strukturalne. Oba gatunki mają swoje wady: gładkie powodują poślizg, a strukturalne trudniej się czyszczą
  • rektyfikowane lub bez rektyfikacji. Płytki rektyfikowane charakteryzują się tym, że wszystkie egzemplarze w pakiecie mają identyczne rozmiary (dokładność do 0,2 mm) i regularne brzegi. Dają efekt gładkiej, o regularnych kształtach powierzchni. Jednak są też droższe niż inne rodzaje płytek.
  • płytki przystosowane do cięcia na mniejsze elementy

Niełatwy jest dobór koloru i desenia, bo w katalogach producentów znajdują się setki wzorów i kolorów.

Podłoga z paneli

Panele w kuchni są u nas jeszcze mało rozpowszechnione, również gdy chodzi o zastosowanie w łazienkach. A przecież nie są wcale gorsze od kafli – mówi doradca ze sklepu ODP Wnętrza we WrocławiuSą nawet cieplejsze. Nie należy obawiać się wystąpienia wilgoci i pleśni. Materiały są wodoodporne (aqua protect), a ich krawędzie pokryte specjalnym woskiem. Woda nie przenika do środka, szybko odparowuje.Zrobiliśmy test – mówi jeden z doradców – zanurzyliśmy płytę w wodzie na 15 godzin. Po wyjęciu z wody jej waga nie uległa zmianie. Oczywiście, jeśli dojdzie do zalania całego pomieszczenia i woda będzie w nim stała kilka dni, dojdzie do zniszczenia paneli – zaznacza specjalista.

Klienci, którzy zastanawiają się nad wyborem materiału typu V-fuga (V-fuga to dwa panele łączone, między którymi biegnie rowek, a całość imituje litą deskę), obawiają się również, że w zagłębieniach będzie gromadził się brud. Ale czyszczenie takiej podłogi – jak zapewniają sprzedawcy z ODP Wnętrza – nie przysparza dodatkowych kłopotów. Zmywa się ją tak samo jak podłogę z desek, a więc wodą z dodatkiem środka myjącego.

Na rynku przeważają produkty w formie pełnych desek (to znaczy: jeden panel tworzy jedną deskę), ale pojawiła się też wspomniana już v-fuga. Tak samo jak w przypadku płytek, dostępnych jest wiele wzorów, dziesiątki dekorów. Na przykład: imitacja piaskowca, kamienia zabytkowego (którą spotyka się np. w restauracjach, innych eleganckich wnętrzach), a nawet surowego betonu, imitacja drewna (dąb, wiśnia, grusza, orzech itd.). Do są wyboru deski pełne i podwójne, wraca moda na imitację parkietu z klepek.

Wnętrze egzotyczne

„Drewno i woda?” – kręcą głową klienci. Wydaje się, że ten materiał z biegiem czasu ulegnie zniszczeniu pod wpływem wilgoci. Rzeczywiście, jeśli drewno do kuchni, to najlepsze i dobrze zaimpregnowane.

Byle nie dywan

Drewno nadaje pomieszczeniu naturalny wygląd, a podłoga jest ciepła i przyjazna dla stóp. Z kolei panele są dobre przede wszystkim dla osób szukających typowo praktycznych rozwiązań. Dobre panele na dobrym podkładzie świetnie sprawdzają się również przy ogrzewaniu podłogowym. Co natomiast zdecydowanie nie pasuje do kuchni, to dywan: będzie się silnie brudził i wchłaniał wilgoć.

Zestawienie:

Płytki ceramiczne
Panele
Drewno
Wykładziny elastyczne
 Całkowicie wodoodporne
 Ciepłe
Estetyczne
 Ciepłe
 Twarde (szczególnie terakoty i gresy)
 Dobrze dobrane – są nie mniej odporne na ścieranie niż kafle
 Wymaga specjalnej impregnacji i konserwacji
 Łatwe w czyszczeniu
 Higieniczne
 Łatwe w instalacji / deinstalacji
 Wrażliwe na wilgoć, uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury
 Odporne na wodę, kwasy, tłuszcze
 Chłodne
 Łatwe w czyszczeniu
 W „niebezpiecznych” miejscach kuchni wymagają zastąpienia innymi materiałami (np. płytkami)
 Łatwe w instalacji i deinstalacji
 Śliskie
 Duży wybór
 Zalecane gatunki: dąb i drewno egzotyczne
Tanie
 Trudne w instalacji i deinstalacji. Trzeba mieć wiedzę i wprawę.
 Nie nadają się do renowacji
 Drogie
 Mniej odporne na działanie wysokich temperatur i ogień
 Podatne na trwałe przebarwienia

W kuchni można też zastosować podłogę z korka. Korek jest sprężysty, odporny na wodę, zabrudzenia i zmiany temperatury. Musi być jednak powleczony dodatkową warstwą lakieru, by można go było zmywać wodą. Na podłogę w kuchni nadaje się również kamień naturalny. Ze względu na obciążenie stropów powinien być on jednak stosowany na najniższych kondygnacjach budynku, a zawsze na mocnym, dobrze przygotowanym podłożu. Taka konstrukcja podłogi wiąże się jednak z wysokimi kosztami.

Wszystkie wymienione materiały można ze sobą łączyć. Przykładowo na jednolitej powierzchni zbudowanej z drewna, przy zlewozmywaku, zmywarce czy kuchence, wykonuje się „wysepki” z płytek ceramicznych. Dobry projekt podłogi owocuje estetycznym wyglądem całego wnętrza.

Data dodania: 13.10.2011