Kawa to jeden z tych napojów, bez których trudno wyobrazić sobie każdy poranek. Sposób jej parzenia wpływa na ostateczny smak. Kawiarka to przyrząd nawiązujący do włoskiej tradycji, która na stałe zadomowiła się już w polskich kuchniach. Jak wybrać idealny model?
Czym jest kawiarka?
Kawiarki to niewielkich rozmiarów urządzenia zaprojektowane i upowszechnione we Włoszech w latach 30. XX wieku. Lata płyną, a coraz więcej osób na całym świecie posiada w swojej kuchni to przydatne akcesorium do parzenia kawy. Jest ono proste w obsłudze i łatwe do utrzymania w czystości. Służy przede wszystkim do przygotowania bardzo aromatycznej, czarnej kawy ze świeżo zmielonych ziaren. Na rynku może występować w wielu rozmiarach, kolorach oraz o bardzo nowoczesnym designie. Doskonale komponuje się zarówno z tradycyjnym, jak i bardziej awangardowym stylem kuchni.
Jak wybrać idealną kawiarkę?
Pierwszym kryterium wyboru kawiarki jest jej cena. Te najtańsze dostępne na rynku zaparzacze do kawy mogą nie przetrwać próby czasu. Dobrym rozwiązaniem jest zakup takiej, która została wykonana ze stali nierdzewnej. Na rynku są również kawiarki zrobione z aluminium. Lepiej nie oszczędzać na zakupie tego urządzenia, gdyż im będzie lepsze jakościowo, tym lepszy uzyskamy smak kawy. Tańsze, a zarazem gorsze jakościowo, zaparzacze pod wpływem wysokiej temperatury mogą uwalniać do kawy szkodliwe dla zdrowia substancje.
Innym, równie ważnym, kryterium, którym należy kierować się podczas zakupu kawiarki jest jej rozmiar. Wiele zależy od tego, czy pije się kawę w pojedynkę, czy często częstuje nią gości. Jedne z najmniejszych mają pojemność 100 ml, a te największe nawet 1 l. Kluczowa jest też moc urządzenia. Optymalnie będzie, gdy wynosi ona ok. 400 W.
Niezbędne przed zakupem kawiarki jest uzyskanie informacji o jej działaniu na różnych źródłach ciepła. Warto upewnić się, czy działają one na kuchenkach gazowych, indukcyjnych lub obu. Większość modeli dostępnych na rynku jest przystosowana do stawiania na gazie. Ceny kawiarek zaczynają się od ok. 40 złotych. Bardziej rozbudowane i zaawansowane modele, nierzadko stanowiące designerskie dzieła sztuki, są znacznie droższe i osiągają ceny nawet 800–1000 złotych.
Przed pierwszym zaparzeniem kawy należy zasięgnąć opinii o tym, jak wykonywać to w sposób poprawny. Zbyt długie trzymanie kawiarki na gazie lub płycie może znacznie pogorszyć smak kawy. Ważna jest także ilość wody, którą wlewa się do dolnego zbiornika, oraz stopień zmielenia kawy wsypywanej do kawiarki.
Data dodania: 24.01.2020