Podłogę wybieramy zazwyczaj raz na kilkanaście lub kilkadziesiąt lat. Musi być więc dobrze dopasowana i trwała, ale dla każdego pomieszczenia „trwałość” oznacza coś innego. Jak więc zdecydować się na najlepszą podłogę do kuchni i jadalni?

Materiały podłogowe do kuchni i jadalni

Podłoga, przede wszystkim w kuchni, ale również w jadalni, powinna być wzorem czystości i solidności. To na nią spadać będą resztki jedzenia, gorący olej czy zimna woda; tutaj spędzimy też znaczą część dnia przygotowując posiłki lub je spożywając. Kuchenna podłoga musi być więc wytrzymała, ale i dobrze dopasowana do reszty wystroju. Na rynku istnieje kilka podłogowych rozwiązań, które można uznać za uniwersalne.

Dotyczy to także kuchni otwartych na salon, który wówczas w polskich domach często przejmuje funkcję jadalni. Zanim przejdziemy przez rodzaje powierzchni, po których będziemy chodzić, warto wiedzieć, że w przypadku pokoju z aneksem mamy dwa podstawowe rozwiązania – zastosować ten sam materiał co w części kuchennej lub przełamać aranżację i postawić na coś zupełnie innego. Wszystko zależy od indywidualnego gustu i specyfikacji samej kuchni, mebli oraz dodatków.

Inna posadzka w jadalni?

Jeśli koniecznie chcesz oddzielić cześć kuchenną od jadalni poprzez symboliczną zmianę posadzki, polecamy cztery uniwersalne rozwiązania do tego pomieszczenia. Tutaj, podobnie jak w kuchni, możesz zdecydować się na płytki podłogowe z terakoty lub gresu, panele podłogowe imitujące drewno – najlepiej te o dużej odporności na ścieralność i odbarwienia, a także klasyczne deski czy posadzkę żywiczną. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb.

Meble do kuchni dobierać przed kupnem podłogi czy po?

Przede wszystkim zadbaj to, by wybór podłogi współgrał ze stylizacją wnętrza i jego umeblowaniem, zarówno pod kątem estetycznym, jak i przestrzennym. Oczywiście, jeśli mamy już wcześniej wybrane meble do kuchni, to podłogę dobieramy pod nie w drugiej kolejności. Jeżeli nie, najpierw kierujmy się wyborem podłogi i jej uniwersalnością, ponieważ to ona najprawdopodobniej zostanie z nami na długie lata.

Jeśli chodzi dekoracje i meble kuchenne, ceny producentów mogą diametralnie się różnić, dlatego dobrze brać pod uwagę wiele czynników. Tak jak w przypadku podłogi, będą to: materiał, jakość wykonania, renoma producenta, kwestie estetyczne. Kompromisem w tej sytuacji są często po prostu meble kuchenne IKEA, pasujące do wielu podłóg i dodatków.

Rodzaje uniwersalnych podłóg

1. Kamień. Posadzka kamienna gwarantuje przede wszystkim długowieczność i wodoodporność. Kamień, na co dzień hartowany przez naturę, w kuchni przetrzyma wszystko. Najlepszym wyborem są płytki granitowe lub marmurowe, które przy okazji ładnie komponują się z otoczeniem i są kwasoodporne, a dodatkowo większość z nich ładnie odbija światło w pomieszczeniu. Minusem kamiennej posadzki jest to, że jeśli nie mamy ogrzewania podłogowego, pozostanie ona zimna i może odebrać kuchni i jadalni przytulności.

2. Posadzka przemysłowa. Posadzka przemysłowa weszła do kuchni w zasadzie… od kuchni. Pojawiała się pierwotnie w lokalach gastronomicznych i przemysłowych, a moda na postindustrialne elementy otworzyła jej drzwi do naszych mieszkań. Nic dziwnego, skoro nie dość, że jej uniwersalny charakter sprawia, że świetnie komponuje się z każdym wnętrzem, to na dodatek jest trwała i odporna na uszkodzenia mechaniczne czy chemiczne. Niestety – z wyjątkiem podatności na zarysowania.

3. Płytki ceramiczne. To chyba najczęściej wybierane przez Polaków rozwiązanie i nic w tym dziwnego. Jest stosunkowo ekonomiczne i trwałe, a jego różnorodność wizualna pozwala na niemal dowolną aranżację wnętrza. Płytki ceramiczne są estetyczne, łatwe w utrzymaniu i wytrzymałe, a w przypadku ich uszkodzenia, wystarczy wymienić tylko wybrane płytki. Ich jedynym minusem jest bijący od nich chłód, który doskwiera jedynie zimą – odradzamy chodzenie boso!

4. Podłoga drewniana. Mówiąc „drewniana”, mamy na myśli zarówno panele podłogowe imitujące drewno, jak i klasyczne lite deski. Może nam się wydawać, że drewno będzie nieodpowiednim i zbyt miękkim materiałem do kuchni i jadalni – nic bardziej mylnego pod warunkiem, że odpowiednio o nie dbamy. Do kuchni powinniśmy wybierać gatunki, które posiadają odpowiednie certyfikaty ścieralności i odporności na różne czynniki. Jakkolwiek, dobrze utrzymana podłoga drewniana odwdzięczy nam się przytulną i ciepłą atmosferą.

Data dodania: 15.01.2018