Hiszpański geniusz, Jaime Hayon po raz kolejny zaskakuje. Tym razem projektem restauracji znajdującej się nad Sekwaną w samym centrum Paryża. Rustykalny charakter zabytkowego budynku został przekształcony w nowoczesną, ciepłą i oryginalną restaurację.
Do głównej sali restauracji, wchodzimy z baru poprzez panele szklane o strukturze plastra miodu, co sprawia, że przestrzeń restauracji wydaje się być nieograniczona. Główna jadalnia ma białe kamienne ściany i marmurowe podłogi, będące naturalnym tłem dla złotych dodatków i zdobnych, zielonych tapicerowanych, niezwykle eleganckich mebli. Solidne krzesła, ławy i regały o zaokrąglonych narożnikach utrzymane w stylistyce rodem z lat 50 nadają wnętrzu niepowtarzalny charakter. Z kolei wszechobecne lustra dają wrażenie przestronności. Marmurowy bar z klimatycznymi hokerami gromadzi na co dzień mnóstwo gości już od ponad dwóch lat!
To modne miejsce na kulinarnej mapie Paryża działa pod hasłem żyj, jedz i odpoczywaj. Co zdecydowanie przychodzi odwiedzającym bez trudno ze względu na niezwykłą prostotę i harmonię tego miejsca. Le Sergent Recruter to miejsce niezwykle uniwersalne.
Do przestronnej jadalni pod łukowanymi stropami piwnicy prowadzą drewniane, podświetlane schody. Ścianę zdobi lustro w kształcie rycerskiego hełmu, nawiązujące do nazwy lokalu. Wnętrze oświetlają duże żyrandole stworzone przez projektanta. Przeszklone, naścienne szafki wypełniają wędliny i wina. To dziesięcioosobowa, klimatyczna sala przygotowana specjalnie z myślą o zamkniętych imprezach. W piwnicy widoczne jest zupełnie inne podejście do przestrzeni niż w jadalni na piętrze. Tu dominuje prosty styl skandynawski przełamany dodatkami, będącymi kwintesencją stylu Hayona, takimi jak obrazy, wazony, rzeźby czy niezwykłe figury.
Le Sergent Recruteur dowodzi, że Paryż ma poczucie stylu i smaku. Warto odwiedzić to miejsce, by się zakochać nie tylko w doskonałej kuchni ale także w niepowtarzalnym wystroju.
Data dodania: 16.06.2014